Prima pagină > Economic, Eveniment, Primarie, Rutier, Social, Utile > In piata Independentei se va construi o parcare subterana cu 400 de locuri

In piata Independentei se va construi o parcare subterana cu 400 de locuri

Primăria Oradea a semnat astăzi, 21 Februarie 2012, contractul de colaborare și realizare a parcării subterane din piața Independenței cu S.C. RCS&RDS S.A. şi Administraţia Bazinală „Ape Crişuri”. Odată cu realizarea noului spațiu de staționare a autovehiculelor va fi reabilitat și malul stâng al Crişului Repede, pe sectorul cuprins între pasarela pietonală şi Podul Central. 

 

În curând în piața Independeței vom parca la subteran.

Acesta este anunțul făcut astăzi, 21 Februarie 2012, de către primarul Ilie Bolojan la semnarea contractului de colaborare cu RCS&RDS și Administrația Bazinală „Ape Crișuri”. În document se prevede ca din parteneriatul societății pe acțiuni cu cele două instituții orădene să rezulte  o parcare subterană care să poată fi utilizată atât de cetățenii Oradiei cât și de angajații companiei ce oferă servicii de internet, tv și telefon.

Mulţumesc, atât d-lui Pasztor Sandor, directorul Administraţiei Bazinale „Ape Crişuri”, cât şi firmei RCS&RDS S.A pentru această colaborare. Acest proiect este important, atât pentru felul în care va arăta ambientul central, cât şi pentru funcţionalitatea zonei centrale. Avantajele acestui parteneriat vor fi reciproce. Parcarea subterană, care va rezulta, va avea aprovimativ 400 de locuri. Având în vedere schimbările care au loc în zona centrală, respectiv transformarea în pietonal a str. Vasile Alecsandri, dar şi a spaţiului cuprins între Palatul Vulturul Negru şi Biserica cu Lună, noua parcare subterană va avea rolul de a prelua autovehiculele, care parchează momentan în aceste zone. Cel mai probabil, parcarea va fi construită pe trei nivele subterane, la cca 10 m sub sol. Deasupra aceste parcări se intenţionează amenajarea unei zone verzi.

a declarat primarul Ilie Bolojan.

Construirea parcării subterane este de fapt a doua etapă a contractului, deoarece într-un prim pas Administrația Bazinală „Ape Crișuri” va trebui să asigure o cale de acces spre malul stâng al Crişului Repede, prin intermediul unei rampe executate în parcarea existentă de pe strada Independenţei. Ulterior vor fi amenjate și tronsoanele malului stâng în amonte de podul central şi până la limita spaţiului de parcare existent în strada Independenţei, dar şi în aval de pasarela pietonală (aflată în vecinătatea Facultăţii de Medicină şi Farmacie) – până la limita spaţiului de parcare existent în strada Independenţei.

Dacă de prima fază trebuie să se ocupe Administrația Bazinală, realizarea celei de-a doua etape îi revine Primăriei Oradea și companiei RCS&RDS, care vor trebui să se îngrijească de amenajarea parcării. Banii din care va fi ridicată noua zonă de staționare autovehiculelor vor veni în procent de 70% de la municipalitate și într-un alt procent de 30% de la societatea orădeană.

Justificarea acoperirii costurilor este următoarea: din numărul total de locuri de parcare 70% îi vor reveni urbei, iar 30% societății de cablu, care a ales să-şi mute sediul principal în zona centrală a oraşului.

În perioada următoare va fi finalizat studiul de fezabilitatea, după care până în luna mai se va realiza proiectul tehnic. Apoi, se va trece la derularea procedurilor de licitaţie. Estimăm, că spre sfârşitul lunii mai, vom porni procedurile de licitaţie, astfel încât lucrările să înceapă undeva în luna august. Pe perioada lucrărilor în această zonă, vom folosi parcarea de pe str. Tudor Vladimirescu, şi suplimentar, parcarea de la Compania de Apă, astfel încât traficul în zona centrală să nu fie afectat de lipsa temporară a locurilor de parcare.

a mai adăugat Ilie Bolojan.

Reclame
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: