Prima pagină > Economic, Eveniment, Primarie, Social, Utile > Prioritatile bugetului local pe anul 2012

Prioritatile bugetului local pe anul 2012

Astăzi, 9 Februarie 2012, primarul Ilie Bolojan a prezentat prioritățile Bugetului Local pe 2012. În acest an întâietate au reabilitările străzilor din cartierele vechi, lucrările la poduri sau străzi noi precum și modernizarea zonelor de agrement.

 

 

Oradea are zece priorități bugetare.

În conferința de presă de astăzi, 9 Februarie 2012, edilul municipiului a prezentat țintele bugetului pe 2012.

În deschiderea întrunirii Primarul a declarat

Bugetul pentru anul 2012 prezintă câteva particularităţi faţă de anii precedenţi. Astfel, în acest an, bugetul va avea un vârf de creştere, datorat rambursărilor la creditul contractat pentru achiziţia tramvaielor. Totodată, vom simţi influenţa unor decizii luate de Guvernul României, privind reducerea impozitului pe venituri. De asemenea, trebuie să avem în vedere asigurarea cofinanţării proiectelor europene. Pentru implementarea acestor proiecte va fi nevoie de contractarea unui credit de 20 milioane de euro pentru următorii trei ani, ca să putem asigura contribuţia municipalităţii la cei 200 milioane de euro atraşi din fonduri europene.

Pentru acest an, au fost stabilite o serie de 10 priorități care trebuie bifate de municipalitate:

1. Reabilitarea străzilor din cartierele vechi – finalizarea lucrărilor de modernizare a peste 50 de străzi din municipiu.

2. Racordarea la utilităţi a zonelor incluse în intravilan şi reabilitarea reţelelor de azbest

Numai în cartierul Ioşia sunt peste 20 de străzi, care nu pot fi asfaltate, deoarece reţelele de canalizare sunt din azbest

a menționat primarul Ilie Bolojan.

3. Lucrări la poduri sau străzi noi – acest obiectiv implică finalizarea lucrărilor la podul dintre Dragoş Vodă şi str. Făcliei, care este realizat de către o companie italiană. Realizarea rampelor podului şi a giraţiei  se vor face din bugetul local. Primăria Oradea are în vedere şi realizarea legăturii între cartierul Velenţa şi zona Cantemir, printr-un teren din vecinătatea supermarketului Lotus. Legătura dintre cele două zone va fi gata anul acesta.

4. Parcuri şi zone de agrement

În acest an, vom finaliza lucrările de modernizare ale Cimitirului Municipal. Totodată, Parcul Padiş va intra din primăvară în reabilitări. Primăria Oradea doreşte să amenajeze zone verzi în fiecare din cartierele municipiului. Avem în vedere amenajarea unor parcuri noi: în carterul Ioşia – pe Haţegului, în cartierul Nufărul II – lângă Adona, în zona Xenopol şi nu numai

a subliniat primarul Ilie Bolojan.

5. Parcări – vizează amenajarea de parcări de reşedinţă, cheltuielile pentru acest tip de investiţie au fost reduse, în schimb se va avea în vedere asfaltarea zonelor nemodernizate, respectiv a zonelor de pământ din cartierele de blocuri.

În zona centrală a oraşului, după finalizarea mutării Spitalului de Infecţioase, va începe demolarea clădirii, iar apoi construirea noii parcări din str. Tribunalului.

6. Bani europeni

Cele mai importante proiecte câştigate şi derulate de Primăria Oradea sunt cele pe termie, APAREGIO, Parcul Industrial, dar şi cele care privesc modernizarea şi dotarea spitalelor din municipiu

a declarat primarul Ilie Bolojan.

7. Zona centrală – va implica reabilitarea faţadelor clădirilor din Centrul Istoric rămâne în continuare o prioritate pentru Primăria Oradea. Momentan, suntem nevoiţi să aşteptăm schimbarea actului normativ, care îngrădeşte luarea unor măsuri în acest sens.

8. Educaţie

În ceea ce priveşte domeniul educaţiei, prioritară este preluarea managementului şi a reţelei şcolare, rezolvarea problemelor legate de plata salariilor profesorilor în conformitate cu costul standard, dar şi stabilirea reţelei şcolare, având în vedere că în Bihor avem cu 1000 de copii mai puţin decât anul precedent, iar asta înseamnă reducerea a aproximativ 40 de clase, din care 20 -30 sunt numai în Oradea. Toate aceste reaşezări ale reţelei şcolare ne oferă responsabilităţi comune

a spus Ilie Bolojan.

9. Îmbunătăţirea serviciilor publice

10. Sănătate – construcţia Centrului Oncologic este un proiect derulat împreună cu Ministerul Sănătăţii, iar lucrările urmează să fie gata în toamna acestui an. Tot pentru îmbunătăţirea serviciilor sanitare, o serie de etaje de la maternitate vor fi reabilitate printr-un credit de la Banca Mondială.

Bugetul Local a fost adoptat astăzi în cadrul ședinței extraordinare, iar orădenii interesați de forma finală a bilanțului, îl pot consulta site-ul www.oradea.ro  la secţiunea Proiecte de Hotărâri.

Anunțuri
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: