Prima pagină > Arta, Cultural, Eveniment, Muzica, Social, Utile > Dorel Codoban, maestrul viorii cu goarna, canta de astazi cu ingerii

Dorel Codoban, maestrul viorii cu goarna, canta de astazi cu ingerii

Dorel Codoban, maestrul viorilor cu goarnă, sătul să mai acordeze viorile Pământului s-a dus să cânte la viorile Raiului ieri, 7 Februarie 2012. După 67 de ani de viață și de meșteșugit viori, s-a hotărât că e mai bine să urce la o treaptă superioară, aceea a eternității.

 

 

Tatăl viorii cu goarnă a trecut la cele veșnice.

Centrul Județean pentru Consevarea Culturii Tradiționale Bihor cu care maestrul Codoban a colaborat și ținut un curs anul trecut (2011) de meșteșuguri populare a anunțat astăzi, 8 Februarie 2012, trecerea în neființă a meșterului popular, Dorel Codoban.

Cuvintele sunt de prisos, așa că vom reda în totalitate comunicatul de presă emis de instituția bihoreană, în semn de respect față de regretatul violonist.

        A plecat, pe drumul fără întoarcere, încă un slujitor  al culturii tradiționale românești din Bihor, Dorel Codoban, cel mai important făurar de viori cu goarnă bihorean, un solist instrumentist cu un repertoriu specific zonei, autentic și vechi, un povestitior dialectal cu mult farmec, un om dintre oameni, pentru oameni. L-a lăsat inima, ,,vioara”, înghețată poate de gerul de-afară sau de grijiile și truda unei vieți nu ușoare.

         Dorel Codoban s-a născut  la Lazuri  de Roșia, în urmă  cu 67 de ani (1945), într-o familie de țărani harnici, obișnuiți a purta atât coarnele plugului, cât și a învârti hora și a-i da expresie, constante pe care le-au transmis și fiului care va rămâne în sat – devenind gospodar de frunte dar și un virtuoz al viorii, căreia a știut să-i dea trup, grai și suflet.

         Până la vârsta de 11 ani, Dorel Codoban n-a știut de existența instrumentului muzical, care, mai târziu, i-a marcat întreaga existență. L-a descoperit întâmplător, ascuns într-o cutie neagră a învățătorului din sat.

          A umblat la ,,Cântarea României”, a fost la festivaluri, în Iugoslavia și Ungaria. De la un meșter sârb a copiat schița viorii cu goarnă, și de atunci nu a fost nuntă-n sat de la care să nu lipsească, lipite una-ntr-alta, cetera și trompeta lui. Ca să le faci să sune frumos laolaltă, e muncă grea și ai nevoie să cunoști secretele lemnului, dar și ale metalului … de rezonanță. De ce vioară cu goarnă ? ,,Fiindcă se aude departe” a spus el. ,,Iar nunta este ceva ce nu se poate face pe liniște, și nici nu are farmec să folosești instrumente cu amplificare electrică”.

            Alături de Dorel a stat mândră și dreaptă Floare Codoban, nevasta pe care a iubit-o și la bătrânețe, ființa care i-a fost de mare ajutor la șmirgheluit, la fixat grumazul viorii, la montat aparatul circular și goarna. Și ne mai spunea Dorel: ,,Când dă Dumnezeu ploaie, ne puneam amândoi la treabă. O bucată de șmirghel, o bucată de lemn de tei … No, zîc, Florica, asta-i, dragul tatii, lucră fata tatii! … Și continuă:

             ,,Într-o deplasare alături de Orchestra ,,Crișana” din Oradea efectuată în Serbia prin 1975, am văzut pentru prima dată o vioară cu goarnă. Acolo am desenat-o și acasă am confecționat una asemănătoare. De atunci am făcut la mulți muzicanți astfel de instrumente. Fac din dragoste viorile, și acum am o grămadă  de comenzi, unele chiar din străinătate. “

               Dorel Codoban a fost, zeci de ani unul dintre cei mai importanți și deosebiți colaboratori ai C.J.C.P.C.T. Bihor, meșteșugul lui și talentul lui fiind apreciate pretutindeni.  A colaborat de asemeni cu televiziunea și radioul național, a participat la sute de festivaluri folclorice, fiind pretutindeni, un exponet și un mesager de reală valoare a Bihorului.

               În 7 februarie 2012, Dorel Codoban ne-a părăsit. A plecat sus, la stele, să se odihnească puțin. Sau să acordeze alte viori pentru măreția sufletului românesc, pentru neperechea expresie a muzicii noastre tradiționale. Sau pentru a-și lua locul în sublimul Cor al Îngerilor.

                      Dumnezeu să-l odihnească în pace !

Anunțuri
 1. Robert
  10 Februarie, 2012 la 12:30 pm

  dumnezeu sa te odihneasca in pace bunicule 😦

 2. darius dulus
  9 Februarie, 2012 la 6:53 pm

  L-am cunoscut pe nea Dorel anul trecut cand mi-a si confectionat o vioara cu goarna un adevarat maestru pacat ca a plecat asa repede dintre noi CONDOLEANTE .familiei V-A RAMANE VESNIC IN AMINTIREA NOASTRA FAM> DULUS

 3. Andrada Tulvan
  8 Februarie, 2012 la 10:46 pm

  Am aflat azi la scoala ca a plecat dintre noi…pacat…Dumnezeu sa-l odihneasca`n pace!Condoleante familiei!

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: