Prima pagină > Blogging, Economic, Eveniment, Film, Infractiuni, Muzica, Social, Teatru, Tineri, Utile > ACTA? Tu stii ce este ACTA si cum iti ameninta ACTA viitorul? E timpul sa afli!

ACTA? Tu stii ce este ACTA si cum iti ameninta ACTA viitorul? E timpul sa afli!

ACTA. Adică Anti-Counterfeiting Trade Agreement sau pe românește Tratatul Comercial de Combatere a Contrafacerii este o nouă dispoziție prin care se dorește controlarea a tot ce înseamnă internet și nu numai. Sună ciudat, dar în spatele articolelor din lege se ascunde tăcerea tuturor oamenilor și interzicerea utilizării unui bun fără a plăti. Ai grijă, s-ar putea ca după și dacă acest tratat va intra in vigoare să nu-ți mai fie permisă reîncărcarea cartușului de la imprimantă, ci doar cumpărarea unuia nou. Și asta o vei simți cel mai bine la buzunar.

 

 

ACTA pro sau contra?

Ca să o luăm metodic și ca să știm despre ce vorbim azi, haideți să vedem când și cum a început istoria ACTA.

ACTA este un acord multilateral de combatere a contrafacerii. Când a intrat ACTA mai puternic în atenția lumii? În 2008 după o informație ce a fost postată pe Wikileaks. Dar până atunci să-i observăm evoluția.

În 2006 a fost pus în discuție de Japonia și Statele Unite, determinând ca în 2006 – 2007 Canada, Uniunea Europeană și Elveția să pariticipe la discuțiile preliminare ale tratatului. Discuțiile au continuat până în 2008 când au început negocierile cu mai multe țări precum Noua Zeelandă, Mexic, Maroc, Korea și Singapore, iar în 2010 toate țările menționate până acum semnaseră documentul.

Nu a durat decât un an, mai exact până în 2011, când a noastră Comisie Europeană, cârmaciul negocierilor, a convins țări precum Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Finlanda, Franța, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Polonia, Regatul Unit, România, Spania, Suedia și Ungaria să semneze.

Cu toate acestea, chiar dacă și România a devenit parte a ACTA nu înseamnă că legea este deja pe bune. De ce? Pentru Parlamentul European trebuie să o ratifice, adică să își dea acordul, să o aprobe.

Exprimarea pozitivă sau negativă asupra ACTA este plănuită a se face în luna Iunie a acestui an, 2012.

Partea cea mai nemulțitoare este faptul că nimeni nu a fost informat, întrebat. Toate deciziile s-au luat în secret și ne-au fost puse direct  pe masă spre semnare și acceptare.

Cu toate acestea lucrurile nu au rămas așa. Au început să apară protestele, Polonia fiind una dintre țările în care oamenii s-au unit atât de mult și prin semnarea de petiții au determinat autoritățile să înghețe ratificarea acordului multilateral ACTA.

Avem și noi o șansă de a ne împotrivi. AICI sau AICI poți semna online petiția împotriva ACTA. Sunt două link-uri: unul Realitatea.net iar un al doilea, European. Semnează-le pe ambele. Iar dacă va fi cazul, vom ieși în stradă ca să le demonstrăm chiar și guvernanților noștri că suntem uniți și că uneori trebuie să asculte și poporul, deoarece pe banii noștri ei stau acolo sus. Trebuie să știe că noi i-am votat dar tot noi îi putem da și jos.

Nu instig la nimic, dar suntem în 2012 și cred că ar fi cazul să nu ne mai lăsam încă 22 de ani duși de nas și conduși după bunul plac și inconștiența unora care… nu știu nici ei ce semnează.

Mai jos aveți filmulețul prietenilor de la Creative Monkeyz. E un film în care veți înțelege clar, de ce cu toții trebuie să ne opunem ACTA!

Reclame
 1. 7 februarie, 2012 la 6:58 pm

  Pana la urma tratatul se va semna. Ramane de vazut care va fi forma finala.

  • S.I.M.
   7 februarie, 2012 la 10:05 pm

   Curiozitatea mea e alta: câți români și câți orădeni se vor mobiliza împotriva acestui tratat? Câți vor scanda Sâmbătă Jos ACTA? Iar cel mai mare dezavantaj este că… ACTA nu face parte din niciun partid politic astfel încât membrii opoziției să plătească oamenii să iasă în stradă și să-și huiduiască oponenții!

 2. 5 februarie, 2012 la 8:25 pm

  Adică vi se va restricționa accesul la ceva ce nu vă aparținea oricum și se pune problema oare cum o să vă ocupați orele alea de frecat menta la serviciu.

 3. 5 februarie, 2012 la 1:34 pm

  deci
  ceea ce a fost oferit gratis pana acum ori platesti ori nu mai ai nimic la liber,si atunci ei au sa iti spuna ceea ce poti face.
  mainile vor fi legate dar ni si degetele..

 4. 5 februarie, 2012 la 12:50 pm

  Multumesc, Ioana. Simt in aer ca urmeaza o primavara a protestelor. Vorba lui Mel Gibson: FRREDOM!!!

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: