Prima pagină > Economic, Eveniment, Primarie, Utile > Prin intermediul a patru proiecte, in Oradea urmeaza a fi investiti peste 18 milioane de euro

Prin intermediul a patru proiecte, in Oradea urmeaza a fi investiti peste 18 milioane de euro

Cooperarea transfrontalieră Româno – Ungară se dovedește a fi benefică orașului nostru, deoarece alte patru proiecte importante au fost prezentate astăzi, 26 Ianuarie 2012, într-o conferință de presă, de viceprimarul Biro Rozalia și directorul Direcţiei de Management Proiecte cu Finanţare Internaţională din Primăria Oradea, Marcel Boloș.

 

Oradea are doar beneficii de pe urma cooperării transfrontaliere România – Ungaria.

În cadrul conferinței de presă desfășurată astăzi, 26 Ianuarie 2012, viceprimarul Biro Rozalia și directorul Direcţiei de Management Proiecte cu Finanţare Internaţională din Primăria Oradea, Marcel Boloș, au prezentat un set de patru proiecte importante pentru municipiul nostru.

Un prim proiect are în vedere „Cooperarea Transfrontalieră pentru Dezvoltarea unui Centru de afaceri cu Produse Agroalimentare în Oradea şi a unui Centru pentru Educaţie Antreprenorială în municipiul Debrecen”. Obiectivul noii ținte este susţinerea mediului de afaceri din Oradea şi Debrecen, creşterea calităţii serviciilor comerciale şi economice în regiunea Bihor – Hajdu Bihar, construirea şi dotarea construcţiei noi în care va funcţiona Centrul de afaceri pentru micii producători Rogerius. În cadrul acestui nou plan este inclusă modernizarea şi reorganizarea pieţei agroalimentare Rogerius. Valoarea estimată a proiectului este de 6.000.000 euro. Contribuția noastră este de 4.800.000 euro, 38,75% provenind din vistieria urbei iar restul banilor în procent de 61,25% din finanţare nerambursabilă.

Proiectul numărul doi „Punţi crişene – Proiect de promovare a ecumenismului regional în Bihor Hajdu – Bihar” are în vedere reabilitarea locașelor de cult Biserica cu Lună, Biserica Reformată de pe strada Primăriei şi Biserica Romano – Catolică din Cetatea Oradea. Costurile se estimează a fi de 1.320.000 euro şi cuprind lucrările de restaurare, consolidare şi conservare ale bisericilor. Pentru renovarea Bisericii cu Lună vor fi alocați 525.000 euro, pentru Biserica Romano – Catolică din Cetate 135.000 euro, iar către Biserica Reformată de pe strada Primăriei vor fi direcționați 315.000 euro. Făcând calculele reiese că părții române îi revine suma de 975.000 euro, în timp ce partenerilor maghiari 345.000 euro.

Al treilea proiect urmărește „Promovarea turismului religios prin valorificarea patrimoniului comunităţilor evreieşti din Oradea – Debrecen”. Scopul este reabilitarea sinagogii neologe din centrul Oradiei. În cifre, vorbim de o investiție de 1.250.000 euro.

Cel de-al patrulea proiect, vizează Realizarea drumului rapid de legătură strada Ecaterina Teodoroiu – strada Făcliei. Un plan măreț, dar care după împlinire va dărui municipiului 3,7 kilometri de drum. Cheltuielile acestei investiții se preconizează a fi de 10.000.000 de euro, din care aproximativ 8.000.000 euro vor fi vărsați de la bugetul local.

Toate cele patru proiecte urmează a fi predate de către municipalitate în cadrul sesiunii de depunere Ianuarie – Februarie 2012.

Reclame
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: