Prima pagină > Animale, Blogging, Copii, Distractie, Incendii, ISU Crisana, Relaxare, Sanatate, Social, Sport, Tineri, Utile > Recomandari medicale pentru Sarbatori fara „Urgente”

Recomandari medicale pentru Sarbatori fara „Urgente”

În condițiile în care mai avem doar o zi până la venirea Moșului și a desfrâului culinar și băutoresc desfășurat în cele mai bune condiții de poporul român, Direcția de Sănătate Publică (D.S.P.) Bihor a dorit să dea anumite sfaturi, utile cred eu, ca să nu mai ajungem iar cu miile la Urgență.

 

Așadar dragii mei, chiar dacă voi nu sunteți adepții abuzurilor de niciun fel, fiți buni și atrageți-le atenția altora asupra următoarelor:

 • sunteți sfătuiți să cumpărați produse – chiar și pe ultima sută de metri – de origine animală numai din spațiile și locurile autorizate în acest sens. Pe românește, cumpără carne de purcel din hala de carne sau magazinele specializate nu de la colțul străzii, iar în cazul în care ești mai voinic du-te și fă-i cărnii un test de trichineloză.
 • nu consumați în exces alimente sau alcool, în special cele care sunt stimulantele colicilor biliare şi renale, boli cardiovasculare (infarct miocardic, crize hipertensive, accidente cerebro-vasculare), ulcere gastro-duodenale,  decompensarea în cazul persoanelor care suferă de diabet zaharat (come hipoglicemice sau hiperglicemice), afectări cerebrale acute prin consum excesiv de alcool (de la starea de beţie simplă până la coma alcoolică, care netratată prompt poate determina decesul). Nu uitați că preferata noastră, carnea de porc, afectează starea de sănătate dacă este consumată în exces sau dacă nu este preparată corespunzător din punct de vedere termic sau dacă este prea grasă.
 • faceți mișcare. Știu că e Crăciunul dar coșul de gunoi va fi plin. Fă bine și plimbă-te până la container cu resturile menajere, ia-ți chiar și iubitul/iubita/consoarta… cu tine la o romantică plimbărică de dus gunoiul. Vei observa că făcând puțin efort, altul decât a sta pe net sau butona telecomanda, te vei simți mai bine. Și plămânii îți vor fi recunoscători, garantez!
 • aveți grijă cum vă jucați cu petarde (care în principiu sunt interzise, dar trăind în România…), artificii și alte cele, deoarece vă rog să apelați puțin la memorie și să vă aduceți aminte de cazurile văzute la televizor, în care oamenii au rămas fără ochi din cauză că s-au prea jucat cu focul.

Pe lângă sfaturile D.S.P. Bihor vă mai rog

 • să nu-i lăsați de capul lor pe pitici pentru că e mai bine să fii cu ochiul pe ei decât să ai ce doici
 • să aveți grijă de gaze și becuri aprinse
 • atenție la sistemul de iluminat de Crăciun
 • atenție la lumânările aprinse
 • verificați apa și încălzirea mai ales dacă plecați de acasă – doar săptămâna trecută unor prieteni li s-a spart caloriferul de-au inundat tot apartamentul
 • atenție la prize, mai ales dacă au baza din plastic și nu din ceramică. Pot lua mai repede foc cu atât mai mult cu cât acum vor fi multe în priză
 • nu beți cola și carbogazoase până veți simți că pușcați
 • și un ultim sfat: dacă mergeți cu mașina la biserică nu fiți atât de hapsâni încât să parcați sub ștreașina lăcașului de cult. Nu merită să ne aglomerăm inutil. Învață că dacă mergi pe jos 10 metri nu ești fraier sau mai puțin modern. De fapt ești mai cool și scapi mai repede de aglomerație. Detest situațiile în care unii merg cu mașina până sub patrafirul preotului. Cineva să le spună că nu-s mai buni și nici nu vor primi mai repede iertarea.
 • mai sunt și alte sfaturi mai profi date de ISU Crișana pe care le găsiți aici.

Să aveți Sărbători albe, cu suflete vesele și multă sănătate, iar în caz de nevoie adresați-vă prietenilor, dușmanilor sau medicilor.

Reclame
 1. Niciun comentariu până acum.
 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: