Prima pagină > Copii, Eveniment, Sanatate, Social, Umanitar, Utile > 17 Noiembrie 2011 – Ziua Nationala Fara Tutun

17 Noiembrie 2011 – Ziua Nationala Fara Tutun

17 Noiembrie 2011 înseamnă pentru Agenția Națională Antidrog, Ziua națională fără tutun. Un eveniment al cărui scop este atragerea atenției asupra impactului pe care fumatul îl are asupra oamenilor. 

 

În condițiile în care fumatul este responsabil pentru 75% din infarctele apărute fumătorilor cu vârsta sub 50 de ani și pentru 30% din numărul deceselor cauzate de diferite forme de cancer, în fiecare an a treia Joi din Noiembrie, este dedicată în fiecare an zilei naționale fără tutun.

Agenția Națională Antidrog, în calitate de instituţie cu rol integrator al politicilor publice antidrog, prin intermediul Centrelor de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog, face uz de această zi specială dedicată sănătății pentru promovarea prevederilor Convenției Cadru asupra Tutunului, a cărei slogan este „Să facem fiecare zi ZIUA FĂRĂ TUTUN”. 

Mai mult se dorește o sensibilizare și o conștientizare a populației cu privire la riscurile fumatului, dar și la modul în care fumătorii îi pot îmbolnăvi pe semenii lor nefumători prin intermediul fumatului pasiv.

Atât Agenția Națională Antidrog cât și Organizația Mondială a Sănătății militează pentru renunțarea la fumat pentru că fumatul este unul din factorii principali de risc major şi agent cauzal a cel puţin şase boli cronice grave: bolile cardiace, cancer, bolile cerebrovasculare, diabetul zaharat, bolile pulmonare distructive cronice şi ateroscleroza.  Consumatorii de tutun au un risc de 2,3 ori mai mare de a face tuberculoză pulmonară decât nefumătorii.

Studiul naţional privind consumul de tutun, alcool şi droguri – România 2007 ce face parte din  Proiectul european pentru anchetele în şcoli privind consumul de alcool şi alte droguri (ESPAD) „The European School Survey Project on Alcohol and other Drugs (ESPAD)”, care se desfăşoară, la intervale de 4 ani, în peste 30 ţări europene şi se referă la adolescenţii de 16 ani care frecventează cursuri de zi în instituţii de învăţământ postgimnazial arată că, în anul 2007, prevalenţa consumului de tutun în România a fost de 54%, înregistrându-se o scădere faţă de 2003 (63,6%)  şi 1999 (57,3%). Media Europeană se situează la 60% egal pentru fete şi băieţi.

În România, băieţii fumează mai mult decât fetele, respectiv 58% versus 50%. Dacă în 1999, diferenţa dintre cele două sexe era de 16 puncte procentuale, s-a redus la 11% în anul 2003, ajungând la 8% în anul 2007.

În ceea ce privește fumatul pasiv specialiștii ne avertizează că el este la fel de periculos precum fumatul activ, fiind o cauză a bolilor cardiace și a cancerului pulmonar. Studiile arată că 50% dintre copiii din întreaga lume sunt expuşi fumatului pasiv, mai ales acasă (conform International Consultation on Environmental Tobacco Smoke and Child Health WHO/NCD/TFI/99.11).

În anul 2011 mai mult de 5 milioane de oameni vor deceda din cauza unei afecţiuni provocate de consumul de tutun: infarct, atac cerebral, cancer, afecţiuni  pulmonare și totodată din numărul de 600.000 de persoane care vor trece în neființă, din cauza expunerii la fumatul pasiv, peste 25% vor fi copii.

Se estimează că până în 2030, numărul total al deceselor provocate de consumul de tutun ar putea creşte la 8 milioane de persoane anual, iar până la sfârşitul secolului XXI, consumul de tutun ar putea ucide 1 miliard de oameni (Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii).

Anunțuri
  1. Cantemir
    22 Noiembrie, 2011 la 5:01 pm

    In Romania la fiecare ora moare un barbat de cancer la plamani:
    http://camarasdelumini.wordpress.com/2011/11/22/cancerul-la-romani/

  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: