Prima pagină > Cultural, Eveniment, Sport, Utile > Artisti in industrie. Artele textile 1945 – 2000 prezentate maine la Oradea

Artisti in industrie. Artele textile 1945 – 2000 prezentate maine la Oradea

Luni, 14 Noiembrie 2011, Uniunea Artiștilor Plastici din România – filiala Oradea, vă invită să luați parte la prezentarea proiectului Artişti în industrie. Artele textile 1945-2000. Proiectul este realizat de către Asociaţia Culturală 2580 din Cluj Napoca și va avea loc la Facultatea de Arte Vizuale din Oradea.

 

Uniunea Artiștilor Plastici din România prin filiala Oradea invită publicul iubitor de frumos Luni, 14 Noiembrie 2011, la prezentarea unui proiect inedit, Artiști în industrie. Artele textile 1945 – 2000. 

Acțiunea va avea loc începând cu orele 14:00, la Facultatea de Arte Vizuale din Oradea sala numărul 17.

Proiectul este poartă semnătura Asociaţiei Culturale 2580 din Cluj Napoca sub patronajul Administrației Fondului Cultural Național și sprijit de Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București, Societatea de Arhitectură de Interior și Design din România, Muzeul Țăranului Român din București, Clubul Muzeului Țăranului Român – București, Galeria Sabot din Cluj, Fabrica de Pensule Cluj, Facultatea de Arte a Universității Oradea și EPEKA – Maribor, Slovenia.

„Artişti în industrie. Artele textile în România 1945-2000” se constituie ca un muzeu virtual dedicat designului textil românesc modern. Proiectul vine să umple un gol: lipsa acută a studiilor istoriografice care să reunească datele şi documentele legate de producția textilă industrială în perioada 1948-2000, precum şi lipsa unor instituţii în România care să prezinte artele decorative și aplicate dincolo de un interes pur etnografic (nu există muzee de artă decorativă sau centre dedicate arhitecturii şi designului). Analiza statutului designului în România reclamă creerea unei baze de date care să colecteze o parte din proiectele realizate în cadrul întreprinderilor din România. Aceasta va fi şi punctul de plecare al unui program de dezbatere critică legat de statutul designului contemporan, precum şi de modalităţile de susţinere şi încurajare al acestuia în România. În pofida proiectului de angrenare a artiştilor în industrie, economia socialistă a continuat să pună accentul pe expasiunea producţiei în detrimentul creativităţii. Dacă puterea comunistă vedea în industrializare materializarea ideologiei socialiste, motorul dezvoltării economice şi modernizării, întreprinderile socialiste nu au reuşit să revoluţioneze forţele de producţie. „Artişti în industrie. Artele textile în România 1945-2000” este un demers care încercă să decanteze problemele pe care le implica proiectarea de obiect de consum în perioada comunistă, cât şi în perioada care i-a urmat.

este descrierea făcută de organizatori evenimentului de mâine și cu care orădenii sunt îmbiați să fie prezenți la prezentare.

Reclame
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: