Prima pagină > Cultural, Social, Teatru, Utile > In memoriam… Liviu Ciulei

In memoriam… Liviu Ciulei

În memoria celui care a fost Liviu Ciulei, TVR 1 și TVR Cultural aduce în casele românilor filmul Pădurea spânzuraților, precum și emisiunile Nocturne și Înapoi la argument, ce l-au avut ca invitat pe marele regizor român.

 

Mâine, 26 Octombrie 2011, de la orele 21:10 TVR ne prezintă, ceea ce Margareta Nistor numește Cel mai bun film românesc al tuturor timpurilor, Pădurea spânzuraților, film ce l-a avut binențeles ca regizor pe Liviu Ciulei. Pelicula este adaptarea romanului cu același nume al lui Liviu Rebreanu și îi are în distribuție pe Victor Rebengiuc, Anna Szeles, Ștefan Ciubotărașu și Gina Partichi.

Telespectatorii nocturni – și nu numai – sunt invitați – Miercuri/Joi –  la 24:00 fix să revadă două ediții ale emisiunii Nocturne care l-au avut ca invitat pe Liviu Ciulei, care sunt de fapt și ultimele apariții de televiziune ale regizorului.

În seara zilei de joi, 27 Octombrie 2011, TVR 1 difuzează de la ora 20:00 iar TVR Cultural de la ora 23:30, emisiunea Înapoi la argument din 2010 când Horia Roman Patapievici s-a bucurat de onoranta prezență a regretatului actor.

Liviu Ciulei s-a născut pe 7 Iulie 1923 la București și s-a stins din viață în noaptea de 24/25 Octombrie a.c. în Germania. A regizat doar trei filme dar au fost trei filme de exceție Valurile Dunării (1959)Pădurea spânzuraților (1964) și  O scrisoare pierdută (1977). Pe lângă meseria de regizor, s-a mai împrietenit cu actoria, scenografia, arhitectura dar și munca la catedră.

10 ani a fost directorul artistic al Teatrului Bulandra (1963 -1972), dar în 1980 a părăsit România pentru Statele Unite unde a fost tot director artistic dar la Teatrul Tyrone Guthrie din Minneapolis, iar din 1986 profesor de teatru la universitățile Columbia University și New York University.

În România s-a reîntors în 1989, regizând mai multe piese de succes ale teatrului românesc, fiind numit Director de Onoare al Teatrului Bulandra și nu numai.

Reclame
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: