Prima pagină > Blogging, Social > Omul e facut ca sa distruga

Omul e facut ca sa distruga

Oamenii sunt făcuți ca să distrugă. Aceasta este concluzia la care ajung tot mai des în ultimul timp. Nu contează ce distrugem, dar important e că nu putem lăsa în urma noastră ceva întreg, „ca nou”.

 

Locuim pe planeta asta de atâția ani de zile și abia acum, de câtva timp încoace termenii de „dezvoltare durabilă”, ecologie, surse de energie alternative sau colectare selectivă au intrat în vocabularele noastre. Spun în vocabularele noastre pentru că nouă, prima dată ne intră în vocabular, mai apoi în creieraș și abia apoi și în practică. Nu cred că are rost să întreb DE CE? Ce îmi place mie la noi e că, majoritatea e dispusă să învețe ceva nou, senzațional, de nedescris dar puțini sunt cei care privesc în spatele noului, analizează importanța și ajutorul acestuia.

Tot stau uneori – când refuz să mai fac alte cele și să îmi bat capul cu prezentul – cum ar fi fost dacă Adam și Eva ar fi fost niște copii cuminți care ar fi ascultat de Doamne Doamne sau dacă chiar și după izgonirea din Grădina Fericirii și-ar fi educat mai bine copiii. Oare pe vremea aceea era inventată bătaia sau dacă încă de pe atunci se considera că ar fi fost ruptă din Rai. Nu că Adam sau Eva ar fi folosit ca metodă bătaia spre a-l pedepsi pe Cain pentru uciderea fratelui, dar așa… că tot am vorbit și la radio săptămâna care tocmai a trecut de abuzurile la care sunt supuși copiii și de toată pornografia care le este băgată forțat pe gât din primele luni de viață și mai apoi supuși la tot felul de chestiuni rușinoase, care le vor marca întreaga existență.

Dar revenind la ideea de distrugere, ideea e că nu putem trăi fără să distrugem. Trebuie să recunoaștem că trebuie să consumăm ca să trăim – din pacate – ar fi mai mult decât ideal dacă am putea trăi fără să consumăm; dar și atunci întregul lanț s-ar distruge. Dacă noi nu am mai tăia copaci ca să avem hârtie, șervețele & other things ar exista o „supraîmpădurire”, iar toate animalele pe care noi le adormim pe veci pentru mâncare s-ar înmulți exagerat și ar fi un chaos. 

Deci și distrugerea e bună, dar cu ce nu sunt eu de acord e următorul lucru: de ce să distrugi niște bunuri care sunt cumpărate din banii tăi, din banii noștri, care nu sunt ieftine și care sunt făcute să te ajute, să-ți ușureze existența? Iar acum mă refer direct la un biet sistem instalat la trecerea de pietoni din Centrul Civic – de lângă magazinul de haine Soffy Planet – și pe care pietonul trebuie doar să apese pentru a primi unda verde de trecere.  După cum bine se poate observa în imaginile de mai jos un cetățean bun l-a spart. Și culmea sistemul încă mai funcționa (cel puțin aseară 7 Octombrie 2011, în jurul orei 20:00).

Cu ce o fi greșit Butonul Pietonal cetățeanului respectiv chiar nu pot să mă gândesc. Cred că i-a pus o piedică și-a căzut omul cu boticul pe carosabil și-a primit amendă, și atunci ZBANG una butonului.

 

Cred că e o explicație! Sau nu!

 

Și ce e mai grav în toată chestia asta e că, toți avem de suferit. Poți fi pieton sau șofer pentru că o dată și o dată tot ajungi să te folosești de un asemenea dispozitiv. Și de pe urma unui negândit au de suferit un număr mare de oameni și tot din cauza unui negândit municipalitatea trebuie să scoată alți bani – care binenețeles vor trebui suportați tot de buzunarele cetățenilor – pentru a-l repara. Mă mir că încă mai funcționează dispozitivul; până când… voi trece pe acolo pentru a analiza situația.

Ideal ar fi ca să existe o supraveghere a tot – și totodată absurd – dar atunci oamenii ar crede că a reînviat Ceaușescu. Nu e bine. Nu am trăit mult – în perioada ceaușistă – încât să pot face o comparație și o evaluare, dar din câte mi se spune, atunci lumea era mai cu bun simț. Era o ordine. Exista un respect. Da nu s-or fi spălat ei după 8 ore de dat la lopată, de Lady Speed Stick nici vorbă să fi auzit, dar lumea știa aprecia lucrurile pe care le aveau. Poate și pentru că nu aveau – dreptul la – multe.

Uneori sau mai bine zis de cele mai multe ori lipsa te ajută să apreciezi toate câte ai dar și câte nu ai. Și atunci, apropiindu-mă de sfârșit, ar fi mai bine să nu avem toate acestea? Oradea noastră s-a înfrumusețat vizibil în ultimii ani și e un fapt îmbucurător, dar când oamenii care locuiesc în ea vor ști aprecia cu adevărat beneficiile noii înfățișări?

Nu cred că ce am scris eu aici va schimba lumea, dar sper ca lumea care a citit cele sunt scrise aici să conștientizeze că și un șervețel în plus pe care îl folosesc aiurea e o pierdere. Și nu exagerez. Un copac pe care îl tăiem înseamnă pentru noi mai puțină viață. Iar un simplu obiect distrus înseamnă cel mai probabil o înlocuire. Înlocuirea costă. Iar buzunarul nostru plătește.

Așadar omule bun mai oprește-te din când în când și în loc să distrugi respiră și bucură-te de fiecare nimic. Chiar și de un Buton Pietonal. 

Anunțuri
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: