Prima pagină > Social > 29 Septembrie sarbatoreste Ziua Mondiala a Inimii

29 Septembrie sarbatoreste Ziua Mondiala a Inimii

Mâine, 29 Septembrie 2011, întregul mapamond sărbătoreşte Ziua Mondială a Inimii. O zi dedicată sănătăţii cardiovasculare în condiţiile în care 29% din totalul deceselor înregistrate la nivel mondial se datorează bolilor cardiovasculare (BCV).

 

Tema din acest an a Zilei Mondiale a Inimii este „O Lume, Un cămin, O Inimă”, iar sloganul campaniei ne spune că „Inima omenirii bate în fiecare persoană, cămin şi naţiune!”

 

Pentru a avea o inimă sănătoasă Ziua Mondială a Inimii ne propune să urmăm patru  paşi simpli:

1. Eliminarea fumatului din  cămin – fumatul în cadrul familiei dă un exemplu negativ membrilor tineri ai acesteia, degradează ambianţa şi provoacă nu doar boli de inimă ci şi alergii.

2. Alimentaţie sănătoasă – pentru un om sănătos. Bolul alimentar trebuie să fie cât mai variat, dar neaparat să fie compus din legume şi fructe. Evitaţi și excesul de sare care duce la îngroşarea sângelui şi formarea cheagurilor de sânge.

3. Activitate fizică recreativă – avertizările radio-tv care ne îndeamnă la 30 de minute de mişcare zilnică nu sunt de ignorat. Efortul fizic este cheia către arderea grăsimilor, o viaţă mai bună şi binenţeles longevitate.

4. Cunoaşterea în scop preventiv a câtorva parametri cardiovasculari – verificarea din când în când a nivelului colesterolului sau glicemiei este un început pentru menţinerea sau îmbunătăţirea sănătăţii inimii.

 

Paşi simpli dar care luaţi în calcul şi respectaţi ne pot scăpa de multe probleme de sănătate, în special vasculare.

 

În ceea ce priveşte starea de sănătate a românilor, situaţia nu este foarte îmbucurătoare. Peste 60% dintre decesele înregistrate sunt cauzate de boli cardiovasculare (BCV).

În judeţul Bihor numărul deceselor provocate de BCV a crescut la 630 decese/100.000 locuitori ( rata standardizată) – ocupând locul 13, comparativ cu anul 2009 când au fost înregistrate 548,6 decese/100.000 locuitori.

 

Cheia unei sănătăți mai bune și a unei inimi nesuferinde este la fiecare dintre noi. Important este doar felul în care facem uz de cunoștințele și resursele pe care le avem.

 

Sărbătorirea Zilei Mondiale a Inimii a început în anul 2000, cu sprijinul Federaţiei Mondiale a Inimii (World Heart Federation – WHF), urmând ca până în 2009, an de an, celebrarea să aibă loc în ultima duminică a lunii Septembrie. Însă, începând cu anul 2010 Ziua Mondială a Inimii se sărbătorește la data fixă de 29 Septembrie, sub atenta coordonare a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Mai multe detalii AICI.

Reclame
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: